DJ effektek a Music FX Live szoftverben

A Music FX Live szoftver minden olyan effektet ismer, amire Neked, mint DJ-nek szüksége lehet - legyél akár otthoni, akár hivatásos DJ. A program legfőbb előnye az effektekben van. Kizárt, hogy ne találd meg közöttük azokat az effekteket, amivel igazán egyedi és PROFI hangzású DJ szetteket állíthatsz össze.

Készítettünk egy válogatást, amelyben bemutatjuk a legjobb, legizgalmasabb DJ effekteket, méghozzá videó formájában. A Music FX Live szoftverben ezek mind megtalálhatóak.A 19 legjobb, legizgalmasabb DJ effekt működés közben

1. Flanger

Talán az egyik legismertebb effekt, és biztos, hogy legalább egyszer már hallottad. Népszerű a DJ-k körében, mert a jellegzetes hangzását szinte minden zenében jól lehet alkalmazni.

A hangja leginkább arra hasonlít, mint amikor egy sugárhajtású repülőgép száll fel. Akkor használható jól, ha sok magas hang hallható a zenében.

2. Phaser

Kicsit hasonlít a Flanger effektre, ugyanis a működési elvük hasonló. Akkor használható nagyon jól, ha sok a magas hang a zenében.

3. Low-Pass Filter

Magashang szűrő, vagy ha fordítva nézzük, mélyhang áteresztő. Te tudod állítani, hogy hol (milyen frekvencián) történjen a vágás, vagyis hogy mennyi mély hangot akarsz átengedni a zenéből.

Ezt az effektet rengeteg zenében alkalmazzák, leginkább kiállások előtt, közben és után. A "kiállások" azok a zenei részek, amikor "nyugi" van, nem szól a lábdob, és nem szólnak a magas hangok sem, csak a dallam hallatszik.

4. High-Pass Filter

A Low-Pass Filter ellentétje, vagyis ez az effekt csak a magas hangokat engedi át, és kiszűri a mélyeket.

5. Band-Pass Filter

Mély- és magashang szűrő egyben, vagyis csak egy megadott közép-hangsávot tart meg a zenéből, a többit kiszűri. Úgy a legjobb használni, ha beállítasz egy viszonylag keskeny frekvencia sávot, majd alulról felfelé, azaz a mély hangoktól a magas hangokig tekered a potmétert, így a zenéből is csak egy adott frekvencia sáv hallatszik egyszerre. Természetesen, úgy is jó, ha a magas hangoktól indulsz, és úgy tekered egyre lejjebb a potmétert.

6. Formant Filter

A magánhangzókat, vagyis az a, e, i, o, u hangokat utánozza úgy, mintha azokat maga a zene "mondaná ki". Sokszor alkalmazzák ezt az effektet főként drum&bass és dubstep zenék készítéséhez.

7. Delay

A klasszikus visszhang effekt, lecsengéssel. Mit jelent a lecsengés? Például, amikor beleszólsz a mikrofonba, és körülbelül fél másodperc múlva ismét hallod a hangod, de már halkabban. Utána megint fél másodperc múlva megint hallod, még halkabban. Ez egészen addig tart, amíg teljesen el nem halkul a visszhang, szakkifejezéssel élve lecseng.

8. Reverb

Hivatalos nevén zengető, de hétköznapi nyelven csak simán visszhangnak hívjuk. Ez azonban másfajta visszhang, mint a delay. Leginkább úgy lehetne nevezni, hogy "csarnok-visszhang". Olyan ez az effekt, mint amikor egy nagy csarnokban kiáltasz egyet, és a hangodat még 1-2 másodpercig hallod lecsengeni.

9. Synth

Ez az effekt nem az eredeti hangot változtatja meg, hanem különféle "szintetizátor típusú" hangokat kever rá. Te választhatod ki a neked tetsző és a zenéhez illő hangszínt, amit különféle hangmagasságon játszhatsz le. A hangok végtelenítettek, így addig szólnak, amíg ki nem kapcsolod.

10. Vocoder

Az egyik legérdekesebb effekt, leginkább emberi beszédhez ajánlott. Kiválasztasz egy szintetizátor-szerű hangot, és ez az effekt úgy változtatja meg az eredeti zenét vagy az emberi beszédet, hogy az átváltozik olyanra, mint amilyen az általad kiválasztott hang. Olyan, mintha a szintetizátor elkezdene "beszélni".

Ezt az effektet már a '70-es évek óta folyamatosan alkalmazzák a zenékben. Az elsők között volt például a Kraftwerk. A zenékben a vocoder effektet főként az emberi beszédek torzítására használják, aminek a végeredménye egy érdekes robotszerű hangzás lesz.

11. Pitch Shifter

Hangmagasság váltó. A bejövő hang magasságát tudod +/- 100%-ban változtatni, vagyis egy oktávval feljebb vagy lejjebb állítani, persze tetszőleges pontossággal és átmenettel.

Zenéhez is lehet használni, de az a legjobb, ha belebeszélsz a mikrofonba, és az effekt hatására magas vagy mély hangod lesz, amit menet közben folyamatosan változtathatsz.

12. Grain Shifter

Amikor bekapcsolod ezt az effektet, akkor a zenéből kiragad egy nagyon-nagyon rövid részletet, és azt elismétli néhányszor, utána egy következő szakaszt ismétel, és így tovább. Ha nem zenére, hanem emberi beszédre alkalmazod, akkor érdekes robotos hangzást tud produkálni.

13. Sampler

Felvehetsz egy rövid részletet a zenéből vagy a mikrofonodról, amit utána különféle módon visszajátszhatsz. Állíthatod a visszajátszás sebességét, irányát, hangmagasságát, valamint a kezdő- és befejező pozícióját.

14. Looper

Alapvetően a Grain Shifter és a Sampler effektek párosítása. Amikor aktiválod ezt az effektet, akkor rögzítésre kerül egy előre megadott hosszúságú rész a zenéből, amit a felvétel befejezése után rögtön el is kezd ismételni egészen addig, amíg ki nem kapcsolod.

A felvétel ütemhez igazított, és a felvétel hosszát is ütésekben kell megadnod, például 1/2, 1, 2, 4. Ha folyamatban van egy 4-es hosszúságú visszajátszás, és te kiválasztod az 1-es hosszt, akkor a program először felvesz 1 ütésnyi részt a zenéből, és csak utána kezdi el ismételni.

15. Gate

A zene hangerejét lehet nagyon gyorsan fel-le változtatni (mintha a keverődön fel-le ráncigálnád a potmétert - csak azzal a különbséggel, hogy ez akár 10x-100x olyan gyorsan is történhet).

Ez az effekt akkor szól igazán jól, ha a zene ütemére (egy, fél vagy negyed ütésenként) történik a hangerő ki-be kapcsolása.

16. Ring Modulator

Ezzel az effekttel iszonyatosan gyors hangerő váltások történnek a zenében, amit valójában Te már nem is hallasz, hanem helyette érdekes búgó-sípoló hangzásúvá változtatja a zenét. A paramétereit folyamatosan variálva, nagyon érdekes közép-magas hangok érhetőek el vele. Szóban nem is lehet jól elmagyarázni, ezt az effektet hallani kell!

17. Frequency Shifter

A mély hangokból (például basszus dobok) közép hangot csinál, a közép hangokból magas hangokat, vagy fordítva - egyszóval lefelé vagy felfelé eltolja a zene frekvenciáit, ami igen érdekes eredményt produkál.

Ez az effekt nem ugyanaz, mint a Pitch Shifter! A Pitch Shifter ténylegesen megváltoztatja a hangmagasságot, míg a Frequency Shifter frekvencia eltolást hajt végre, aminek az eredménye teljesen más.

18. Decimator

Mesterségesen csökkenti a hangminőséget. Ahogy tekered az effekten lévő potmétert, úgy egyre zajosabb lesz a zene, amivel adott esetben érdekes hatást lehet elérni.

19. Distortion

Klasszikus torzító, amit elsősorban elektromos gitárokhoz használnak a zenekarok, amitől kemény, metálos hangzása lesz a gitárnak.

Ettől függetlenül Te, mint DJ szintén hasznát veheted, ha azt szeretnéd, hogy néhány másodpercre durvábban szóljon a zene.